Σιγανός

Σιγανός: Η Απαλή Ένταση της Παράδοσης

Ο Σιγανός είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς χορούς της Κρήτης, γνωστός για τον αργό και μελωδικό του ρυθμό. Το όνομά του προέρχεται από το επίθετο “σιγά”, υποδηλώνοντας την αργή του εκτέλεση.

Χαρακτηριστικά:

  • Ρυθμός και Βήματα: Ο Σιγανός χορεύεται σε ρυθμό 2/4 και αποτελείται συνήθως από έξι ή οκτώ βήματα, ανάλογα με την περιοχή. Στο Ρέθυμνο, για παράδειγμα, χορεύεται με οκτώ βήματα, ενώ σε άλλες περιοχές με έξι. 
  • Χορός: Παλιότερα τον συναντούσες με τα χέρια πιασμένα σταυρωτά. Πλέον πιο σύνηθες είναι οι χορευτές να σχηματίζουν έναν κύκλο, πιασμένοι από τους ώμους, δημιουργώντας μια αίσθηση ενότητας και συνοχής. 
  • Μουσική και Τραγούδι: Στην εκτέλεση του Σιγανού, οι οργανοπαίχτες, συνήθως βρίσκονται στο κέντρο του κύκλου για καλύτερη ακουστική. Είναι επίσης συνηθισμένο να τραγουδιούνται μαντινάδες—δεκαπεντασύλλαβα δίστιχα—που προσθέτουν ποιητική διάσταση στην παράσταση.
     

Προέλευση:

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ακριβή προέλευση του χορού. Παρόλα αυτά υπάρχουν πλήθος μελωδίες οι γνωστές μας «κοντυλιές» που αποδίδουν το χορό οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από το Λασίθι και τις ανατολικές επαρχίες του Ηρακλείου γι’ αυτό και ο Σιγανός θεωρείται χορός της ανατολικής Κρήτης και ειδικότερα του νομού Λασιθίου. Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή της προέλευσής του αναφέρει ότι κατά την Τουρκοκρατία, οι Κρητικοί δημιούργησαν τον Σιγανό ως τρόπο να συνεχίσουν να χορεύουν τον Πεντοζάλη, έναν χορό με επαναστατικό χαρακτήρα, χωρίς να προκαλέσουν την προσοχή των κατακτητών. 

Ο Σιγανός παραμένει ζωντανός στην κρητική παράδοση, χορεύεται σε πανηγύρια, γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Περισσότερα Άρθρα