Ανωγειανός Πηδηχτός: Ο Χορός των Ανωγείων
Ο Ανωγειανός Πηδηχτός είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς και δυναμικούς χορούς της Κρήτης, που χορεύεται κυρίως στην περιοχή των Ανώγείων, στον νομό Ρεθύμνης. Αυτός ο χορός ξεχωρίζει για την έντονη κινητικότητα και τα πηδηχτά βήματα, που υποδουληλώνουν την πολεμική του καταγωγή.
Ιστορικές Ρίζες
Η προέλευση του Ανωγειανού Πηδηχτού συνδέεται με τις παραδόσεις των Κρητικών πολεμικών χορών, και θεωρείται απόηχος των αρχαίων Κουρητών, των μυθικών θεών που φρουρούσαν τον Δία κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Κουρήτες χόρευαν δυναμικά γύρω από τη σπηλιά του Δία, χτυπώντας τα πόδια τους και τα όπλα τους στις ασπίδες για να καλύψουν τις κραυγές του θεού, και αυτό το στοιχείο έντασης και ρυθμού μεταφέρθηκε στον χορό.
Χαρακτηριστικά του Χορού
Ο χορός εκτελείται συνήθως από άνδρες που σχηματίζουν έναν κύκλο, πιασμένοι χιαστί με τα χέρια, με το αριστερό χέρι να είναι πάνω από το δεξί του επόμενου χορευτή. Η κίνηση του χορού είναι γεμάτη ένταση, με πηδηχτά βήματα και ισχυρούς χτύπους των ποδιών στο έδαφος. Τα βήματα είναι ρυθμικά και γρήγορα, δίνοντας στο χορό μια αίσθηση ζωντάνιας και ενέργειας.